Het Grote Profacts Jaaroverzicht

by Karen De Visch on December 29th, 2015

Elke december opnieuw lijkt het alsof je nog maar net oudejaar hebt gevierd. Vaak weet je ook niet goed meer wat er allemaal gebeurd is in dat voorbije jaar. Het is zeker om die reden dat het jaaroverzicht ooit is uitgevonden.

Profacts doet mee met die decemberhype, en kijkt terug op 2015, het jaar waarin het 9e boekjaar met een ijzersterke eindsprint afgesloten is. Het eerste Profactsdecennium loert achter de hoek, maar er is niet gewacht op het tienjarig bestaan om enkele grote evoluties door te voeren.

In het voorjaar van 2015 werden de eerste grote, tastbare veranderingen op de werkvloer reeds geïntroduceerd. Van 3 teams gingen we naar 2 teams, waardoor iedereen een andere teamleader kreeg, en een dedicated kwali-team werd opgericht. Nieuwe teams met nieuwe gewoontes, waarin de ene vlugger geacclimatiseerd was dan de ander. Een aantal nieuwe collega’s kregen de teams heel vlug mee op het goede spoor, mede dankzij het opleidingstraject dat in het leven werd geroepen. Nieuwkomers krijgen sinds dit jaar een uitgekiende opleiding in alle fases van de workflow, en vervangt het “on the job” leren van daarvoor. Daarom is ook de Profacts Acadamy ontstaan. Hoe groter Profacts wordt – 30 mensen intussen – hoe belangrijker een goede kennisdeling is.

Naast het kwali-team, is ook een neuro businessline uit de grond gestampt. Niet alleen wij zien daar toekomst in, zoveel is duidelijk: door de visie, aanpak en relevantie voor het marktonderzoek konden we rekenen op subsidies van bijvoorbeeld het IWT.

Maar ook op projectniveau staan we niet stil. 2015 was het jaar dat de WATI techniek het levenslicht zag. WATI? Web Assisted Telephone Interviewing: participanten beeld of video aanbieden terwijl ze aan de telefoon hangen is perfect mogelijk. West-Europa rondrijden om face to face interviews te gaan afnemen? Can do! (Bedankt witte Corsa, en Zwitserse douane om onze incentive wijnpakketten in de koffer niet aan te slaan).

Later in 2015 zijn nog grotere veranderingen aangekondigd – en toch weer niet. Duval Union wordt deel van Profacts, en Profacts van Duval Union. Dit is een samenwerking waarin we onze eigenheid behouden, en die dus niet raakt aan ons eigen DNA. We veranderen dus niet, maar tegelijk ook heel erg. Laatst konden jullie daar nog dit over lezen.

Profacts groeit, dat is dus wel duidelijk. En dat heeft ook zijn gevolgen voor onze locatie. Tijdens de middag is snelheid vitaal om niet degene te zijn die tussen de muur en de serverkast zijn boterhammetjes moet opeten. Op de parking moeten we al eens dubbel parkeren om niet de andere kant van Eke te moeten staan. Je moet soms iemand uit je meeting room jagen als jij ‘m wél had gereserveerd en de anderen niet. Een verhuis drong zich dus steeds meer op, en is recent ook heel concreet geworden. Midden volgend jaar zeggen wij onze brouwerij, de huisdiertjes, de picknicktafels, het grasplein en onze advocatenburen vaarwel en kan De Pinte van onze aanwezigheid genieten. Een persoonlijk advies bij het vullen van het nieuwe gebouw is alvast de koudbloedige mensen aan de zonnekant en de warmbloedige mensen onder de airco plaats te laten nemen.

Koudbloedigheid is trouwens iets dat je op onze fundag dit jaar kon gebruiken. ’s Morgens aan 120km/u over de Schelde knallen naar een champagne ontbijt, naar Lillo, naar de dokken. ’s Middags lekker eten, om daarna een helicoptervlucht over Antwerpen te maken. Zonder twijfel een dag die we ons allemaal nog levendig kunnen voorstellen – zeker voor de collega die de dag ervoor bij ons was gestart. De verwachtingen voor vrijdagen op Profacts waren meteen hoog.

helicopter

Niet alleen op professioneel gebied is er dus wel wat gewijzigd, ook privé hebben we dit jaar heel wat ondernomen. Voor het eerst konden we bijvoorbeeld van een heuse “babyboom” spreken: Arno, Bram, Wout, June, Oskar en Estelle hebben ons van doopsuiker voorzien dat altijd enorm snel verorberd werd. Gelukkig konden de ouders in spe zich altijd goed op tijd voorbereiden, gezien we blijkbaar intern een medium hebben rondlopen die zwangerschappen doorheeft voor bezwangerden in kwestie zelf op de hoogte zijn.

Een andere zware bevalling die dit jaar tot een goed einde is gebracht, is een fietstocht van Gent tot in Rome. Deze zomer waren de blogposts van onze collega die dit huzarenstukje presteerde gespreksonderwerp 1 bij de lunch.

Profacts zond zijn werknemers uit naar allerlei plekken op de wereld: niet alleen Rome maar Cuba, Thailand, Engeland, Vietnam, Duitsland, Cambodja, Ijsland, Griekenland, Frankrijk, Duitsland, Indonesië en nog een aantal anderen kregen ons over de vloer tijdens ons verlof. Maar de kroon wordt zeker en vast gespannen door de wereldreis van “1 jaar” die 2 van onze –nu ex– collega’s samen aan het ondernemen zijn. Benji & Céline, this one’s for you.

Het eerste land dat de wereldreizigers aandeden was Nepal. De aardbeving van eerder dit jaar had naast heel wat schade ook een flinke deuk in het toerisme naar Nepal veroorzaakt, en daarom organiseerden ze onder andere een barbecue om geld in te zamelen waarmee ze daar enkele projecten zouden steunen. De meerderheid van Profacts heeft toen mee een duit in het zakje gedaan. Later dit jaar hebben we ook voor Rode Neuzen Dag een aantal acties opgezet en zo 741 euro verzameld. Je kon onder andere pronostikeren op de winnaar van Het Grote Profacts Kickertornooi.

Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, en dat is duidelijk niet anders bij ons. De kickertafel krijgt het in de aanloop naar 2016 hard te verduren want de groepsfase van het kickertornooi is volop aan de gang. En vergis je niet, dit is serious business: rangschikkingen, uitslagen en doelpuntensaldo’s wordt allemaal rigoureus bijgehouden in een excel op het intranet. Ploegen maakten logo’s en slogans en stelden die zelfs in als bureaubladachtergrond. Helemaal niet vreemd als je je bureaublad projecteert om te presenteren. Rumour has it dat in 2016 een airhockey tornooi staat gepland…

Wat hebben we verder nog geleerd in 2015?

 • Bij roulette altijd inzetten op de rode 7.
 • Bij een telefonische klantenbevraging is het handig als je beschikt over telefoonnummers van klanten.
 • Ook trashtalking bij het kickeren heeft een grens die je beter niet overschrijdt.
 • Collega’s zien je veel liever toekomen op het werk als je het wekelijkse fruit meehebt.
 • Hete soep over het kostuum van je baas uitgieten is goed voor één keer.
 • Een tong kan vastzitten aan een beugel. Enkel tandartsen brengen soelaas.
 • Trappen nemen bij klanten is soms moeilijk. Naast binnenperkjes lopen af en toe ook. En check ook altijd of de broekrits wel dicht is als je moet presenteren voor je klant het doet.
 • Elke Nalu smaakt anders.
 • Als je je haar felgroen kleurt om als Roronoa Zoro naar FACTS te gaan, best eerst op een klein plukje haar testen of de haarverf er wel uitwast.
 • Profacts is een onesie-vriendelijk bedrijf.
 • “Alle boeren zijn kluntens” was een betere uitspraak geweest van Benito.
 • Mannen zijn ook bezig met toilethygiëne – maar niet allemaal.
 • In elke meetingroom hoort een bullshitknop.
 • In sommige gehuchten wordt een radslag een “molentje” genoemd.
 • Het is aangeraden de woorden “dikke pinguin” te vermijden in openingszinnen.
 • Geëngageerde suppliers aan de andere kant van de wereld zijn ook om 2am fully operational.
 • Merci chocolade brengt een hele ruilmarkt op gang.
 • Rabarber is soms giftig.
 • Bij het paringsgedrag van schapen komt veel verf te pas.
 • Nerfgun munitie is een kostbaar goed.

2016, we zin doa weh!

Peace ollamoale!

From General

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS